АГНЕШКО МЕСО
Агнешкото месо е изключително богато на пълноценни протеини, цинк, витамини от B групата ( по-специално B2, B3 и най-вече на B12), желязо, калий и фосфор. Тези елементи са изключително необходими за доброто здраве и развитие на човешкия организъм. Съдържа по-малко количество наситени мазнини спрямо другите меса, което го прави подходящо за всички хранителни режими. Прясното агнешко месо съдържа ценни количества CLA (здравословна мастна киселина). Цветът му варира от розов до бледо червен.
При консумацията на агнешко месо се оказва положително влияние на храносмилателната система. Ефектът е такъв, тъй като съдържащата се в месото мазнина се усвоява много бързо от стомаха. Наличието на лецитин води до нормализиране на холестерола. Месото е леко и диетично затова се препоръчва в най-различни диети. Агнешката мазнина се ползва с лечебна цел, ако я приемате перорално тя е добро средство при вирусни заболявания.
Когато говорим за рецепти с агнешко – ключовата съставка е истинското ПРЯСНО БЪЛГАРСКО АГНЕШКО МЕСО . Ние от ферма Бредас предлагаме целогодишно прясно агнешко месо – разнообразие от разфасовки и възможност да си закупите цяло или половин агне. Можете да разгледате нашите предложения ТУК. Ето и кои са нашите любими рецепти с агнешко месо:
Агнешки френч рак с билкова коричка – рецепта
КУПИ ПРЕСНИ АГНЕШКИ КОТЛЕТИ ОТ БРЕДАС -> ТУК
Начин на приготвяне:
Необходими са Ви около 250 мл зехтин, истискайте в него 50-60 мл сок от лимон. Добавете магданоз и червен пипер и разбъркайте добре, нарежете на ситно пресен розмарин, мащерка и прясна мента и добавете към маринатата. Намажете добре котлетчетата от всички страни и изпечете на скара или грил тиган за около 10-15мин на среден огън.
Пълнен агнешки бут – рецепта
КУПИ ПРЕСЕН АГНЕШКИ БУТ ОТ БРЕДАС -> ТУК
Необходими продукти:
агнешки бут цял (1,5 кг)
лук – 200 г
домати – 200 г
бира – 500 мл
бъбреци – 150 г
ориз – 150 г
орехи – 40 г
олио – 4 с.л.
черен пипер – на вкус
магданоз – 1/2 връзка
сол
Начин на приготвяне:
Направете разрез по дължина на костта в бутчето, махнете част от месото, за да се оформи джобче, в който да се постави плънката. Поставете агнешкия бут в подходящ съд и накиснете в бирата за един час. Лукът нарежете на дребни кубчета и задушете в олио.Добавете сварените на дребно бъбреци, месото от бутчето и почистения и измит ориз.
След като се позадушите, добавете нарязаните на дребно домати поръсете с черен пипер и сол. Плънката се залива с част от водата, в която са врели бъбреците, и малко от бирата, в която е киснато бутчето (съотношението 1:2, 5). Орехите се почистват и се нарязват на едро.
Магданозът се нарязва на ситно. Добавете към плънката орехите и магданоза. Бутчето се напълва с уврялата плънка и се зашива. Пече се на умерена фурна. След като се позапече, се правят нарези по месото, посолява се и се намазва с масло.
Готви се до пълно омекване на месото, като от време на време се полива с останалата бира.
Мусака с агнешка кайма – рецепта
КУПИ ПРЯСНА АГНЕШКА КАЙМА ОТ БРЕДАС -> ТУК
Необходими продукти:
агнешка кайма – 1 кг
масло – 8 с.л.
лук – 3 глави
червен пипер – 1 с.л.
спанак – 1 кг.
брашно – 1 с.л.
магданоз – 2 с.л. пресен
черен пипер
За заливката:
кисело мляко – 1 ч.ч.
яйца – 3 бр.
Начин на приготвяне:
Загрейте маслото и запържете ситно нарязани 2 глави лук до омекване и добавете червен пипер. В друг съд загрейте още 4 с.л. масло и запържете останалата глава лук заедно с брашното и добавете предварително попарения спанак. Запържете още 2-3 минути и махнете от огъня.
Изсипете половината агнешка кайма на дъното на намаслена тава. Отгоре разстелете спанака и покрийте с останалата кайма.
Добавете 1 ч.ч. гореща вода и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути. Залейте с разбитите в киселото мляко яйца и печете до зачервяване.
Агнешки пържоли на фурна
КУПИ ПРЕСНИ СОЧНИ БУТ ПЪРЖОЛИ С КОСТ ОТ БРЕДАС-> ТУК
Посолете и поръсете с черен пипер подготвените и оформени агнешки пържоли. Разбийте 1 ч.ч. вино с горчицата, соевия сос, малко кимион, сол и черен пипер на вкус. Мариновайте месото за 2 часа в покрит съд в хладилника. Подредете месото в подмазнена тава. Полейте с олио и 1/2 ч.ч. вино. Покрийте с фолио, направете няколко малки дупчици със шиш и печете за около 60-70 минути на 200 градуса загряна фурна.
Още статии за агнешко месо:
1) МАРИНАТА ЗА АГНЕШКО МЕСО. КАК ДА ПРИГОТВИМ КРЕХКО АГНЕШКО?
2)ПОЛЗИТЕ ОТ КОНСУМАЦИЯ НА АГНЕШКО МЕСО
3)НАУЧИ ПОВЕЧЕ ЗА: КАРАКАЧАНСКО АГНЕ
4)АГНЕШКО И ОВНЕШКО МЕСО – КАК ДА ГИ РАЗЛИЧАВАМЕ?
Comments are closed.