Свържете се с нас
Последвайте ни

Blog

pure nutrition
Полезни

Научи повече за: КАРАКАЧАНСКО АГНЕ

КАРАКАЧАНСКА ОВЦА

Тази древна порода се е съхранила от преди стотици години до наши дни в почти непроменен вид. Овцете са дребни, темпераментни и чудесно приспособени към планинските пасища. Известни са с непретенциозността си към храна, подслон и атмосферни условия. Животните се хранят изключително с естествена растителност, а млякото и месотo им са екологично чисти и с ненадминати вкусови и хранителни качества. Представителите на каракачанската порода овце се отглеждат в планински и полупланински селища на България. Породата е много рядка и много търсена сред гурме почитателите на агнешкото месо. Среща се и в съседни страни – Република Македония и Гърция, но и в тях е със статут на застрашена от изчезване порода. През 2001 година Българско дружество за опазване на биологичното разнообразие SEMPERVIVA стартира проект за опазване на каракачанката овца, каракачанския кон и каракачанското куче, като едни от най-старите породи в Европа.

В българските земи са намерени изображения на овце и кочове по керамични съдове от времето на разцвета на тракийската цивилизация. Белезите им са сходни на днешните каракачански овце. Каракачанската овца е плод на народната селекция на овчарите номади – предимно каракачани, а също и куцовласи и юруци. Това е една от най-древните породи на Балканския полуостров. В продължение на векове населението, което е отглеждало тези овце, е мигрирало през зимата в Беломорска Тракия, Егейска Македония или в Странджа, напускайки летните пасища в Стара планина и други планини. Каракачаните са прехождали заедно със своите стада и с кервани от каракачански коне, натоварени с пити от балкански кашкавал, бяло саламурено сирене в толуми за сирене и чували с вълна – всичките продукти от каракачанските овце.


ХАРАКТЕРИСТИКИ НА КАРАКАЧАНСКАТА ПОРОДА ОВЦЕ

Каракачанската овца е дребна, приземна овца, със здрава костна система и твърди копита. Живото тегло на овцете е 25 – 35 kg, а на кочовете 35 – 55 kg. Мъжките животни имат дълги, здрави, спираловидно завити рога. Овцете са безроги, но се срещат и рогати. Профилната линия на главата е слабо извита. Главата и предните крака са голи. Лигавицата около очите и носа е черна. Гърдите и гръдният кош са плитки и тесни. Тялото е компактно, крупата е свлечена, което е свързано с пашата на силно наклонени терени. Краката са здрави и тънки, а опашката е къса и достига малко над скакателните стави. Това е предимство при преходите, които се правят от животните. В корена на опашката натрупват известно количество мазнини, което позволява по-лесната им адаптация през неблагоприятните зимни месеци.

Вимето е добре развито, със средно големи цицки.  Млечността не е висока – от 40 до 55 литра за лактационен период. Плодовитостта също не е висока (108 – 110%), близненето при каракачанските овце е рядко явление. Агнетата се раждат малки с ниско живо тегло, но са изключително жизнени и растат интензивно през първия месец. Това става благодарение на добрата млечност и отличните майчински качества на родилите ги овце.

Въпреки че филогенезата на Каракачанската овца е свързана с непрекъснатите преходи от планинските към равнинните терени и обратно, тя е обособен тип планинска овца. Тялото на Каракачанската е компактно, немного дълго – средно 62,99 см, и добре зарунено, включително и коремът. Височината при холката е средно 57,80 см. Дълбочината на гърдите е задоволителна (27,92 см), а ширината им е 18,40 см. Опашката е тънка, къса (средно 24,86 см) и едва достига скакателните стави – типично за планинския тип овце. Дължината на тялото при мъжките животни е средно 69 см, а височината при холката – около 66 см. Средната маса на овцете-майки е около 35 кг, на шилетата – около 28 кг, а на кочовете – до 66 кг.


ЦЯЛО КАРАКАЧАНСКО АГНЕ ОТ БРЕДАС

Можете да закупите прясно цяло каракачанско агне директно от планинските ферми на Бредас. Цената на каракачанско агне на килограм трупно е 16,99лв.
Капаро: 99,99лв.
Трупно тегло от 10 до 12 кг.
Ориентировъчна цена: от 170 до 204лв.
Преди експедиция на поръчката ще се свържем с Вас по телефона, за да потвърдите, че теглото Ви устройва. Разликата между капарото и окончателната цена се заплаща в брой при доставка.

Грижите за каракачанското агне са сведени до минимум – освен пашата не получава допълнителна храна дори и през зимата, с изключение през най-суровите снежни и студени дни, когато не може да пасе. Това е така , тъй като всички нужни хранителни вещества си набавя чрез тревата. Дори в случайте на лагеруване във високопланинските пасища теглото му се увеличава въпреки, че не се подхранват. Изкуствените добавки са излишни, тъй като свободното отглеждане е причина животните постоянно да са в преход и по този начин те са замускулени, а не затлъстели. Животните имат много силно развито стадно чувство и рядко ще има ситуация, в която да се отдалечават от основната група.

КУПИ ЦЯЛО КАРАКАЧАНСКО АГНЕ

КУПИ ПОЛОВИН КАРАКАЧАНСКО АГНЕ

тел: 0885 434 003

Please enter your email address to receive your cart as a PDF.