Свържете се с нас
Последвайте ни

Blog

pure nutrition
Полезни
хранене на дете със свинско месо

Хранене на деца със свинско месо. Здравословно е и децата го обичат!

СВИНСКО МЕСО ЗА ДЕЦА?

Със своето балансирано енергийно съдържание и снабдяване с протеини, витамини и основни минерали свинското месо е идеално за добавяне към диетата на деца. Това е идеално месо, което се въвежда в седмичните менюта на всяка възраст. Това е не само полезно за децата; свинското месо е полезно за диетата по време на бременност. Витамините В12, В1 и минералите като цинк, са от съществено значение за правилното развитие на плода, докато В12 помага за клетъчното размножаване, а желязото предотвратява възможни случаи на анемия.

След 6-те месеца на кърмене, препоръчано от СЗО, малко по малко се въвеждат допълнителни храни, основно за замяна на запасите от цинк и желязо, хранителни вещества, за които се знае, че свинското месо е богат източник. Освен това е с ниско съдържание на мазнини и лесно смилаемо. За разлика от това, телешкото месо е по-трудно смилаемо, с високо съдържание на колаген и съдържа наситени мазнини. Ето защо бялото месо обикновено се въвежда първо в храненето на бебето. Сред белите меса свинското месо е много добър избор за кърменото бебе, което току-що въвежда твърда храна. Свинското контрафиле, например, сочно и без сухожилия, нарязано, пюрирано или на малки парченца, за да дъвче бебето, би било добър избор.

 

Здравословната диета за деца и юноши включва свинско месо. В храните за тях свинското месо играе ключова роля за снабдяването на здравословни мазнини, висококачествени протеини, витамини и минерали. На този етап, изпълнен с много физическа и умствена активност, детето се нуждае от добър хранителен източник – за доброто развитие на организма и здравословния растеж. Децата харесват мекия вкус и нежната текстура. Особено любими на повечето малчухани са свинските шницели и свинските медальони.Въвеждането на свинско месо в храненето на най-малките деца е начин да им предложите здравословна и разнообразна диета. Универсалността на това месо, което може да се приготви по много начини, помага за включването му в ежедневното меню.

 

МАЗНИНИ В СВИНСКОТО МЕСО

Свинското месо съдържа различни количества мазнини. Делът на мазнините в свинското месо обикновено варира от 10-16%, но може да бъде много по-висок в зависимост от разфасовкат, която сте избрали. Избистрената мазнина от свине, наречена свинска мас, понякога се използва като мазнина за готвене. Както другите видове червено месо, свинското месо се състои главно от наситени мазнини и ненаситени мазнини – като присъстват в приблизително еднакви количества.

Например, 100-грамова порция смляни свинско месо съдържа около 7,7 грама наситени, 9,3 грама мононенаситени и 1,9 грама полиненаситени мазнини. Мастно-киселинният състав на свинското месо е малко по-различен от месото от преживни животни, като говеждото и агнешкото месо. Свинското месо е с ниско съдържание на конюгирана линолова киселина (CLA) и малко по-богат на ненаситени мазнини.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ В СВИНСКОТО МЕСО

Свинското месо е богат източник на много витамини и минерали, включително:
Тиамин – За разлика от други видове червено месо, като говеждо и агнешко месо, свинското месо е особено богато на тиамин – един от витамините В, който играе съществена роля в различни телесни функции
Селен -Свинското месо е богато на селен. Най-добрите източници на този основен минерал са храни от животински произход като месо, морски дарове, яйца и млечни продукти
Цинк – Важен минерал, с високо съдържание в свинското месо, цинкът е от съществено значение за нормално функциониращия човешки мозък и имунната ни система.
Витамин В12 – Съдържа се почти единствено в храните от животински произход, витамин В12 е важен за образуването на кръв и за мозъчната функция. Недостигът на този витамин може да предизвика анемия и увреждане на невроните.
Витамин В6 –  Група от няколко свързани витамина, витамин В6 е важна за образуването на червени кръвни клетки.
Ниацин – Един от витамините от група В, ниацин – или витамин В3 – изпълнява различни функции в тялото ви и е важен за растежа и метаболизма.
Фосфор – Изобилстващ и често срещан в повечето храни, фосфорът обикновено е голям компонент от диетата на хората. Тя е от съществено значение за растежа и поддържането на функциите на тялото.
Желязо – Свинското месо съдържа по-малко желязо от агнешко или говеждо месо. Въпреки това, усвояването на желязлото от месото от храносмилателния ви тракт е много ефективно, а свинското месо може да се счита за изключителен източник на желязо.
Свинското месо съдържа добри количества от много други витамини и минерали. Освен това, обработените, сушени продукти от свинско месо, като шунка и бекон, съдържат големи количества сол (sodium).

ДРУГИ СЪСТАВКИ В СВИНСКОТО МЕСО

Подобно на растенията, животинските храни съдържат редица биоактивни вещества – различни от витамини и минерали – които могат да повлияят на здравето:

Креатин -Изобилстващ в месото, креатинът функционира като източник на енергия за мускулите ви. Това е популярна добавка сред културистите, които предлагат да се подобри мускулния растеж и поддръжката.
Таурин – Намира се в риба и месо, тауринът е антиоксидантна аминокиселина. Хранителният прием на таурин може да бъде полезен за сърдечната и мускулната функции.
Глутатионът  – Това е антиоксидант, присъстващ в големи количества в свинското месо. Въпреки че е важен антиоксидант, ролята на глутатиона като хранително вещество е неясна.
Холестерол – Намира се в месо и други животински храни, като млечни продукти и яйца. Умереният прием на холестерол не влияе върху нивата на холестерола при повечето хора.

 

Важно е да свинското месо, което купувате за Вас и Вашите деца да е с ясен произход, прясно и без хормони. Затова най-добрия избор е ферма Бредас. Доставяме в цялата страна – всеки четвъртък. Разгледай всички разфасовки от свинско месо тук: https://bredas.bg/produkti/svinsko-meso/

Please enter your email address to receive your cart as a PDF.