Свържете се с нас
Последвайте ни

Blog

pure nutrition
Полезни
прясно мсо

Прясно месо – как да го разпознаем?

Не може да се отрече, че огромна част от хората обичат да ядат месо, всъщност цифрите показват, че средно статистическия българин консумира около 35 килограма месо всяка година. Но тъй като все повече и повече потребители осъзнават какво ядат и какво въздействие има храната върху организма им, възможно ли е да бъдете информиран хищник?

 


ПО КАКВО ДА РАЗПОЗНАЕМ ПРЯСНОТО МЕСО?

Това, което трябва да гледате е цвета на месото. Прясното месо има приятен розово-червен цвят, говеждото е с малко по-тъмно червен цвят. Да няма ослизявания по повърхността, да няма засъхнала коричка. Също така проверете еластичността на месото – при поставяне на пръста върху месото и натискане се получава една тръпчинка, която при прясното месо много бързо се възстановява. Видимите мазнини са с бял до кремав цвят, при по-възрастните животни мазнината е малко по-кремава.


КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ ДАЛИ ГОВЕЖДОТО МЕСО Е ПРЯСНО?

Цвят: наситено червено.
Външен вид: меко, умерено еластично. Без кръв. Ако натиснете влакната на месото, не трябва да остават трапчинки.
Характеристики: мирис на месо и мляко.

Говеждото е сочно и вкусно месо, което можете да приготвите по най-различни рецепти. Въпреки това, когато купувате говеждо месо, трябва да сте сигурни, че месото, което избирате, е свежо и безопасно за консумация. Старото месо е място за растеж на бактерии и болести, свързани с храните. Използвайте характеристиките като консистенцията, цвета и миризмата на говеждо месо, за да разберете дали месото е свежо и безопасно за консумация. Най-добре е ако имате възможност да купувате прясно месо директно от ферми като Бредас например :)))

Проверете датата “годно до”, отпечатана върху опаковката на говеждото месо. Тази дата е индикатор за свежестта му. Купувайте и използвайте говеждото месо преди изтичане на срока на “ползване”.  Проверете текстурата на говеждото месо, която трябва да е влажна. Ако говеждото има хлъзкава текстура или се чувства лепкава на допир, то е развалено. Разгледайте цвета на говеждото месо. Пресни части от говеждото са червени на цвят с кремообразно бели мазнини. Безцветен кафяв или сив цвят сигнализират, че говеждото месо е развалено поради неправилно съхранение или е претърпяло продължително замразяване. Проверете и мириса на говеждото – ако има силна натрапчива миризма на застояло, напомняйки до някъде на миризмата на “мокър картон” (е поне аз така го оприличавам) – месото не става за ядене! Миризмата на сурово говеждо е специфична, но не много изразена. Когато месото е приготвено –  вкусът е хубав и силен. Мирисът се определя на стайна температура след разрязване на месото.


Съвети

  • Винаги купувайте българско месо
  • Винаги от ферми или специализирани месарски магазини
  • Никога не купувайте месо от големите вериги
  • Никога не купувайте месо на промоция
  • Никога не купувайте месо с неясен произход
  • Избягвайте да купувате мариновано месо, макар и охладено

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ ДАЛИ АГНЕШКОТО МЕСО Е ПРЯСНО?

Цвят: наситено червено с розови нюанси.
На пипане: при натискане трябва да се отделя малко кръв.
Особености: обособена миризма на мляко.

Прясното агнешко месо има червено-розов цвят, а мазнината му е светло жълтеникава. По външни признаци можем да разберем, че агнешкото месо е прясно, ако е със суха повърхност, без слуз, с приятно бледорозов цвят. Мазнините му са светли, бели, до леко кремави, но никога мътни. Опакованото в потребителска опаковка месо, или т. нар. разфасовка, трябва да има етикет. Месото трябва да се съхранява в хладилни условия при температура, оказана от производителя, и да се следи за срока на годност, поставен от производителя на потребителската опаковка.

Телефон за поръчки на прясно агнешко и говеждо месо от фермите на Бредас :
0885 434 003

Разгледай продуктите ни тук:
Прясно агнешко месо 
Прясно говеждо месо

Please enter your email address to receive your cart as a PDF.