Свържете се с нас
Последвайте ни

Blog

pure nutrition
Полезни
ползи от говеждо месо

Защо трябва да ядем повече говеждо месо?

Преди едно или две поколения, нашите родители, бабите и дядовците ни са гледали на телешкото и говеждото като полезно месо. Но какво мислят хората в днешно време? В наши дни е много по-различно и мнението е разделено между това дали говеждото е здравословно или вреди на нашето здраве. Някои от по-екстремните вегански организации дори призоваха властите да премахнат предлагането на месо в хранителните вериги и пазари. Каквото и да е мнението Ви за червеното месо, има някои изключително важни и неуспорими ползи за здравето ни от консумация на говеждо месо. В тази статия сме подбрали именно тях:  

1. ГОВЕЖДОТО МЕСО Е БОГАТ ИЗТОЧНИК НА ВИТАМИН B12

Освен отлични макронутриентни свойства които притежава, телешкото и говеждото месо носят още една изненада, а именно големи порции от витамин B12. Какво е витамин B12? Витамин Б12 е полезен за периферната и централната нервна система, поддържащ активността на имунната система и здравето на нервните ĸлетĸи – вĸлючително тези, необходими за сигнализиране на невротрансмитерите, и за образуването на защитно поĸритие на нервите, наречено миелинова обвивка на ĸлетĸата. Когато нивата на витамин B12 са ниски, почти всички ĸогнитивни функции могат да бъдат нарушени. Дефицитът на B12, в човешкият организъм, може да доведе до храносмилателни нарушения и повишен рисĸ от сърдечни заболявания. Съдържа елемента кобалт и всички форми на витамина са известни като кобаламини. Метилкобаламин и 5-деоксиаденозилкобаламин са форми на витамин В12, активни в човешкия метаболизъм. Често използвано име за субстанцията в медицинската литература е цианкобаламин.

2. В говеждото месо се съдържа голямо количесто L- карнитин

L-карнитинът е аминокиселина, която се среща естествено в месните продукти. Макар в началото да не се е подозирало колко важен е L-карнитинът за работата на организма, през 50-те години на 20-ти век, редица изследвания проведени от и с помощта на Irving Fritz разкриват есенциалността на аминокиселината в производството на енергия в клетките.Карнитинът има съществена роля, за да могат мастните киселини да бъдат използвани за енергия. В таблицата по-долу може да се види съдържанието на L-карнитин в говеждото месо в сравнение с някои други животински храни и растителни храни:

Източник Количество на L- Карнитин (mg)
Аспержи (1/2 чаша)  0.1
Говеждо месо (100 г)   56 – 162
Сирене   2
Пилешки гърди (100 г)   3 – 5
Треска (100г)   4 – 7
Сладолед (1/2 чаша)  3
Пълномаслено мляко (1 чаша)  8
Пълнозърнест бял хляб  (1 филия)  0.2

 

3.ГОВЕЖДОТО МЕСО НИ ОСИГУРЯВА “МАСТЪРА” НА АНТИОКСИДАНТИТЕ – GLUTATHIONE  (ГЛУТАТИОН)

Известен още като “главния антиоксидант”, глутатионът се свързва с:
-ползи срещу стареенето
-увеличаване на дълголетието
-предотвратяване на заболявания
-намаляване на риска от хронични заболявания
-укрепване на имунната система

Той помага да се предпази всяка клетка в нашето тяло от клетъчни увреждания, които могат да доведат до много хронични заболявания. В резултат на това поддържането на нивата на глутатиона е важно за цялостното ни здраве.

4.ГОВЕЖДОТО МЕСО Е С ВИСОКО СЪДЪРЖАНИЕ НА ПРОТЕИНИ И СПОМАГА ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА МУСКУЛНАТА МАСА

Има много причини, поради които трябва да се стремим да осигурим достатъчен прием на протеини и те включват;
-Протеинът е градивен елемент, който тялото ни използва за възстановяване и оформяне на кости, кожа и хрущял.
-Достатъчният протеин ни помага да изградим и поддържаме чиста мускулна маса.
-От всички макронутриенти протеинът е най-наситен и отблъсква апетита за храна.
Говеждото месо е опаковано със здрави аминокиселини и е един от най-големите източници на протеини в човешката диета. Например, 6oz (170г) от 80% постно говеждо месо (20% съдържание на мазнини) осигурява 46г протеин.

Ако изберем по-икономично откъм мазнини говеждо месо, съдържанието на протеини може да бъде дори по-високо.

5.Говеждото месо е изключително богато на минерали

Ако искате да увеличите приема на различни минерали, тогава говеждото месо е един от най-добрите варианти. Тук можете да видите съдържанието на минерали в поция говеждо месо:

Минерал  Количество в порция от 170г говеждо (mg)
Калций 4
Мед  8
Желязо 26
Магнезий 10
Манган 2
Калий 18
Фосфор 38
Селен 52
Цинк 72

Качеството на говеждото месо варира леко според породата и методите на развъждане. От най-важно значение за макронутриентния състав са методите на транжиране, топлинната обработка и разбира се, количеството мазнина, отделена от месото преди самото консумиране.  Говеждото месо е един от най-значимите източници на протеин в глобален мащаб.

Нашите животни се отглеждат  пасищно във високопланинските пасища на Рила и Родопите. Ако искате да се насладите на чисто, висококачествено говеждо месо можете да разгледате продуктите на ферма Бредас тук: Магазин – ферма Бредас

Please enter your email address to receive your cart as a PDF.