Свържете се с нас
Последвайте ни

Blog

pure nutrition
Полезни
свинско месо

Свинско месо 101 – Хранителни факти и ефекти върху здравето ни

Свинското месо е месото от домашната свиня (Sus domesticus). Това е най-често консумираното червено месо в световен мащаб, особено в Източна Азия, но консумацията му е забранена в някои религии, като исляма и юдаизма. Поради тази причина свинското месо е незаконно в много ислямски страни. Често се яде непреработено, но също така се предлагат и пушено свинско месо, шунка, бекон и колбаси. С високо съдържание на протеини и богат на много витамини и минерали, постното(без много мазнини) свинско месо може да бъде отлично допълнение към здравословното хранене. В тази статия ще научите всичко, което трябва да знаете за свинското месо.

ХРАНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СВИНСКОТО МЕСО

Свинското месо е високобелтъчна храна и съдържа различни количества мазнини. 100-грамова порция приготвена кайма от свинско месо съдържа следните хранителни вещества:
Калории: 297
Вода: 53%
Протеин: 25,7 грама
Въглехидрати: 0 грама
Захар: 0 грама
Фибри: 0 грама
Мазнини: 20,8 грама

ПРОТЕИНИ В СВИНСКОТО МЕСО

Както всички меса, свинското месо се състои предимно от протеини. Съдържанието на протеини в постно, сготвено свинско месо е около 26% от прясното тегло. Когато е сухо, протеиновото съдържание на постно свинско месо може да достигне до 89% – което го прави един от най-богатите хранителни източници на протеин. Свинското месо съдържа всичките девет основни аминокиселини, необходими за растежа и поддържането на тялото ви. Всъщност месото е един от най-пълноценните хранителни източници на протеини. Поради тази причина, яденето на свинско месо – или други видове месо – може да бъде особено полезно за културисти, възстановяване на спортисти, хора, претърпяли операцията или други, които трябва да изграждат или възстановяват мускулите си.

МАЗНИНИ В СВИНСКОТО МЕСО

Свинското месо съдържа различни количества мазнини. Делът на мазнините в свинското месо обикновено варира от 10-16%, но може да бъде много по-висок в зависимост от разфасовкат, която сте избрали. Избистрената мазнина от свине, наречена свинска мас, понякога се използва като мазнина за готвене. Както другите видове червено месо, свинското месо се състои главно от наситени мазнини и ненаситени мазнини – като присъстват в приблизително еднакви количества.

Например, 100-грамова порция смляни свинско месо съдържа около 7,7 грама наситени, 9,3 грама мононенаситени и 1,9 грама полиненаситени мазнини. Мастно-киселинният състав на свинското месо е малко по-различен от месото от преживни животни, като говеждото и агнешкото месо. Свинското месо е с ниско съдържание на конюгирана линолова киселина (CLA) и малко по-богат на ненаситени мазнини.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ В СВИНСКОТО МЕСО

Свинското месо е богат източник на много витамини и минерали, включително:
Тиамин – За разлика от други видове червено месо, като говеждо и агнешко месо, свинското месо е особено богато на тиамин – един от витамините В, който играе съществена роля в различни телесни функции
Селен -Свинското месо е богато на селен. Най-добрите източници на този основен минерал са храни от животински произход като месо, морски дарове, яйца и млечни продукти
Цинк – Важен минерал, с високо съдържание в свинското месо, цинкът е от съществено значение за нормално функциониращия човешки мозък и имунната ни система.
Витамин В12 – Съдържа се почти единствено в храните от животински произход, витамин В12 е важен за образуването на кръв и за мозъчната функция. Недостигът на този витамин може да предизвика анемия и увреждане на невроните.
Витамин В6 –  Група от няколко свързани витамина, витамин В6 е важна за образуването на червени кръвни клетки.
Ниацин – Един от витамините от група В, ниацин – или витамин В3 – изпълнява различни функции в тялото ви и е важен за растежа и метаболизма.
Фосфор – Изобилстващ и често срещан в повечето храни, фосфорът обикновено е голям компонент от диетата на хората. Тя е от съществено значение за растежа и поддържането на функциите на тялото.
Желязо – Свинското месо съдържа по-малко желязо от агнешко или говеждо месо. Въпреки това, усвояването на желязлото от месото от храносмилателния ви тракт е много ефективно, а свинското месо може да се счита за изключителен източник на желязо.
Свинското месо съдържа добри количества от много други витамини и минерали. Освен това, обработените, сушени продукти от свинско месо, като шунка и бекон, съдържат големи количества сол (sodium).

ДРУГИ СЪСТАВКИ В СВИНСКОТО МЕСО

Подобно на растенията, животинските храни съдържат редица биоактивни вещества – различни от витамини и минерали – които могат да повлияят на здравето:

Креатин -Изобилстващ в месото, креатинът функционира като източник на енергия за мускулите ви. Това е популярна добавка сред културистите, които предлагат да се подобри мускулния растеж и поддръжката.
Таурин – Намира се в риба и месо, тауринът е антиоксидантна аминокиселина. Хранителният прием на таурин може да бъде полезен за сърдечната и мускулната функции.
Глутатионът  – Това е антиоксидант, присъстващ в големи количества в свинското месо. Въпреки че е важен антиоксидант, ролята на глутатиона като хранително вещество е неясна.
Холестерол – Намира се в месо и други животински храни, като млечни продукти и яйца. Умереният прием на холестерол не влияе върху нивата на холестерола при повечето хора.

ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО ОТ СВИНСКОТО МЕСО

Свинското месо е богато на различни здравословни витамини и минерали, както и на висококачествен протеин. Правилно приготвеното свинско месо може да бъде отлична част от здравословното хранене.

ПОДДЪРЖАНЕ НА МУСКУЛНА МАСА

Както повечето животински храни, свинското месо е отличен източник на висококачествени протеини. С възрастта поддържането на мускулна маса е важно за здравето ни. Без упражнения и правилна диета, мускулната маса естествено се дегенерира, когато станем по-възрастни – неблагоприятна промяна, която е свързана с много здравословни проблеми. В най-тежките случаи, мускулната загуба води до състояние, наречено саркопения, което се характеризира с много ниски нива на мускулна маса и понижено качество на живот. Саркопенията е най-често срещана при по-възрастните хора. Недостатъчният прием на висококачествен протеин може да ускори свързаната с възрастта мускулна дегенерация – повишаване на риска от саркопения. Консумирането на свинско месо – или други храни, богати на протеини – е отличен начин да се гарантира достатъчен хранителен прием на висококачествен протеин, който може да помогне за запазване на мускулната маса.

ПОДОБРЯВА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ФИЗИЧЕСКИ УПРАЖНЕНИЯ

Консумацията на месо не само е полезна за поддържане на мускулната маса, но може също така да подобри мускулната функция и физическото представяне. Освен, че е богат на висококачествен протеин, свинското месо съдържа разнообразие от здравословни хранителни вещества, които са полезни за мускулите ви. Те включват таурин, креатин и бета-аланин. Бета-аланинът е аминокиселина, която тялото ви използва за производство на карнозин, което е важно за мускулната функция. Всъщност високите нива на карнозин в човешките мускули са свързани с намалената умора и подобрена физическа работа. Следвайки вегетариански или вегански диети – които са с ниско съдържание на бета-аланин – намалява количеството на карнозин в мускулите с течение на времето. Обратното, високият хранителен прием на бета-аланин – включително от добавки – повишава нивата на мускулния карнозин. В резултат на това яденето на свинско месо – или други богати източници на бета-аланин – може да бъде полезно за тези, които искат да увеличат максимално физическите си качества.

СВИНСКО МЕСО И ЗАБОЛЯВАНИЯ НА СЪРЦЕТО

Сърдечната болест е основната причина за преждевременна смърт в световен мащаб. Тя включва неблагоприятни състояния като инфаркти, инсулти и високо кръвно налягане. Наблюдателните проучвания за червено месо и сърдечни заболявания са открили смесени резултати. Някои проучвания показват повишен риск както за преработеното, така и за непреработеното червено месо, много по-голям риск само за преработеното месо, докато други не са открили значима връзка. Няма ясни доказателства, че самото месо причинява сърдечни заболявания. Наблюдателните проучвания само разкриват асоциации, но не могат да предоставят доказателства за пряка причинно-следствена връзка. Ясно е, че прекалено високото потребление на месо е свързано с нездравословни фактори на начина на живот, като ниска консумация на плодове и зеленчуци, по-малко физическа активност, пушене и преяждане.  Повечето наблюдателни проучвания се опитват да поправят тези фактори. Една популярна хипотеза свързва холестерола и съдържанието на наситени мазнини в месото с повишен риск от сърдечни заболявания. Въпреки това, холестеролът в храната има малък или никакъв ефект върху нивата на холестерола в повечето хора и много учени не го считат за здравословен проблем. Връзката между наситените мазнини и сърдечните заболявания е спорна и някои учени започнаха да омаловажават ролята му в сърдечните заболявания.

 

СВИНСКО МЕСО И РАК

Ракът е тежко заболяване, характеризиращо се с неконтролиран растеж на клетките в организма. Много наблюдавани изследвания отбелязват връзка между прекомерната консумация на червено месо и опасността от рак на дебелото черво, въпреки че доказателствата не са напълно ясни и доказани. Трудно е да се докаже, че прекомерната конусмация на свинското месо причинява рак при хората, тъй като наблюдателните изследвания не могат да дадат доказателства за пряка причинно-следствена връзка. И все пак, идеята, че високият прием на месо причинява рак, е правдоподобна. Това важи особено за преработеното свинско месо – шунка, бекон и други. Преработеното месо може да съдържа редица канцерогенни вещества – най-вече хетероциклични амини. Хетероцикличните амини са нездравословни вещества, открити в относително високи количества в добре преработеното месо(тук нямаме предвид само свинско месо – шпекови салами, колбаси, консерви и т.н). Някои изследванията показват, че храни с високо съдържание на хетероциклични амини повишават риска от няколко вида рак, като например на дебелото черво, гърдата и простатата. Въпреки тези доказателства, ролята на консумацията на месо при развитието на рак е все още НЕдоказана.

В контекста на здравословното хранене, умереният прием на правилно сготвено свинско месо НЕ увеличава риска от рак. Но за оптимално здраве е разумно  консумацията на свинско месо да е в умерени количества.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ:

Свинското месо е най-популярният вид месо в света. То е богат източник на висококачествени протеини, както и различни витамини и минерали. Следователно, тя може да подобри работата на тялото и да стимулира мускулния растеж и поддържането му. От отрицателна страна, трябва да се избягва консумацията на свинско месо когато не е добре приготвено (изпечено и т.н.). Преработеното свинско месо (консерви, шунки, салами, бекон) може да съдържа канцерогенни вещества. Макар и не точно здравословна храна, умерената консумация на добре приготвено свинско месо може да бъде приемлива част от здравословното хранене на всеки човек. И не забравяйте за един здравословен живот можем да консумираме всичко, АКО е в умерени количества!

Please enter your email address to receive your cart as a PDF.