Свържете се с нас
Последвайте ни

Blog

pure nutrition
Полезни
лечебните свойства на млечните продукти

Лечебните свойства на млечните продукти

Млякото и млечните продукти са незаменими за развитието на човека, тъй като съдържат множество важни витамини, белтъци, въглехидрати, аминокиселини, минерални соли и др.  Независимо дали става въпрос за прясно мляко или за кисело, или за млечни продукти като кашкавал, извара или сирене и др., те имат изключителна хранителна стойност и трябва да бъдат консумирани ежедневно. Според физиологично обоснованите норми за потребление на хранителните продукти в натурален вид за нашата страна на млякото и млечните продукти се пада значително място. Консумацията на мляко и млечни продукти се препоръчва за всички възрасти и професионални групи от населението. За децата от 0 до 17 години е необходимо възможното най-широко включване на млякото и млечните продукти в дневния им хранителен режим.

КИСЕЛО МЛЯКО

Благодарение на своя състав, кисело мляко има благотворно действие върху храносмилателната система. Има и покочогонно действие, тъй като подпомага отделянето на урината. Поради тази причина се препоръчва консумацията му при хора, страдащи от заболявания на бъбреците. Истинското българско кисело мляко, което съдържа лактобактеруим булгарикум, се счита за природен антибиотик. То неутрализира голяма част от токсините в човешкия организъм и при редовна консумация може да Ви предпази от редица заболявания. Още един огромен плюс – редовното хранене с кисело мляко забавя стареенето. Микроорганизмите в киселото мляко взаимодействат с чревната флора, като атакуват и неутрализират вредните бактерии, които причиняват стареенето. Това откритие е било направено още през 1908 година от руския учен – носител на Нобелова награда, Иля Мечников. Той сравнил данните за продължителността на живота в 36 страни и открил, че българите по онова време живеят най-дълго. Мечников свързал този факт с това, че българите редовно консумират кисело мляко и млечни продукти. Теорията на руския академик, която и до днес се ползва с широка подкрепа сред учените е, че стареенето се дължи на натрупването на отровни вещества в организма от действието на гнилостни бактерии в дебелите черва. С годините те предизвикват бавно отравяне и разстройство на нервната система. Именно с тях се бори киселото мляко.

 

СИРЕНЕ

Българското бяло саламурено сирене е не само вкусно, но и много полезно, тъй като е богато на белтъци, мазнини и мастни киселини, които са от голяма важност за растежа и обмяната на веществата. Нашето краве сирене е богато на калций, фосфор и минерални вещества, които са полезни за здравината на костите. Според експерти, 100 грама на ден сирене може да ни предпази от редица заболявания. Като говорим за сирена, е важно да отбележим, че всички видове сирена са богати на витамини А,Е,D, B1,B2, E,B12, калций, белтъчини и аминокиселини.

КРАВЕ МАСЛО

Маслото е богато на наситени мастни киселини. Ползата за човешкия организъм от тях е всеизвестна – предпазват от рак, стимулират имунната система и осигуряват постоянен и лесен източник на енергия. Маслото има свойството да защитава от артрит, катаракта и втвърдяване на артериите. To съдържа също и витамин К, който има значение за производството на червени кръвни телца. Има и компоненти на витамин Е, които подпомагат успешното усвояване на витамините А и С. Те подобряват състоянието на кожата, участват също в продукцията и функционирането на червените кръвни телца. Естественият вкус и аромат на краве маслото трудно могат да бъдат наподобени, тъй както и уханието на прясно издоено мляко. Маслото е добър източник на йод, който се усвоява лесно и е необходим за правилно функциониране на щитовидната жлеза.

КАШКАВАЛ

Кашкавалът е невероятно хранителен – имайки предвид, че са необходими 10 литра мляко за получаването на 1 килограм кашкавал. Той е чудесен източник на калций, витамин В12, фосфор и селен, всъщност съдържа всички видове други хранителни вещества. Освен това е много богат на протеини, едно тънко резенче кашкавал съдържа 6,7 грама протеини, колкото чаша мляко. Кашкавалът, подобно на други млечни продукти с високо съдържание на мазнини, се свързани с разнообразни ползи за здравето, включително намаляване на риска от диабет тип 2.

Важна особеност на млякото и млечните продукти е, че те, освен че са пълноценна храна, спомагат и за усвояемостта на другите приети храни, с които са съчетани. Не напразно млякото се дава като противоотрова на лицата, които упражняват опасен за здравето им труд.  Независимо от факта, че в млечната мазнина се съдържа холестерин, млякото не представлява опасност за натрупване на холестерин в организма, понеже то съдържа още и лецитин. Важно значение за храненето имат и млечните продукти – кисело мляко, сирене, извара, кашкавал и други. Тези продукти съдържат всички съставни части на млякото в напълно усвоима за организма форма, а освен това притежават и други ценни качества. Те оказват благотворно влияние на функционните и гнилостните процеси в стомаха, тъй като съдържат продукти на ферментацията на млечната захар. В ежедневната храна на възрастен човек трябва да се съдържат около 200-400 гр. мляко или млечни продукти.

Please enter your email address to receive your cart as a PDF.