Свържете се с нас
Последвайте ни

Blog

pure nutrition
Полезни

Костен бульон – ползи за здравето

КОСТЕН БУЛЬОН – НОВАТА СУПЕР ХРАНА

Лек за всякакви болежки и чудодейна съставка в гурме кухнята, бульонът приготвен от тръбни говежди кокали изгражда здрави кости и зъби, помага на възпаленото гърло, лекува болните, връща жизнеността в любовния живот и редица други – или поне така твърдят всички баби, акушерки и лечители. А за готвачите – бульонът е магическата съставка за приготвяне на стоплящи душата супи и неповторими сосове.

Бульонът от незапомнение времена присъства в кухнята на редица култури. Желатинът в костния бульон създава фина мембрана върху лигавицата на стомашно-чревния тракт и го пази от всякакви агресивни влияния. Именно затова чудодейната отвара се препоръчва за редовна консумация от хора с гастрир, язва и рефлукс. Задължителен е за хора страдащи от остеопороза и се препоръчва за бременни и за деца при отслабен имунитет, проблеми със сърцето и при стресово натоварено ежедневие (това май се отнася за 80% от българите?).

КАК СЕ ПРИГОТВЯ КОСТЕН БУЛЬОН?

Има няколко важни стъпки за приготвяне на лечебен костен бульон:

  1. Винаги избирайте кокали от пасищно животно – Защо е важно това? Така си гарантирате, че продукта е чист и могат да се извлекат всички полезни вещества, заради които приготвяте бульона, а не да се нахраните отново вместо с тях с поредната храна натъпкана с ГМО фуражи и хормони. Ако се чудите откъде да ги намерите – потърсете ферми, които предлагат продукти от писищно отглеждани продукти. Ние от Бредас се гордеем с факта, че сме една от малкото ферми в България, които държат на традициите и отглеждаме животни си изцяло пасищно – за да Ви гарантираме един наистина чист краен продукт.
  2. 1 кг кости към 4 литра вода + 50мл оцет – Запомнете тази пропорция. Рецептата за чудотворния бульон изобщо не е сложна, но е добре в началото да добавите малко оцет. Той спомага за още по-доброто извличане на солите и минералите, а и накрая киселината му изобщо не се усеща в готовия продукт.
  3. Запечете измитите кости във фурна – За по-наситен вкус предварително запечете измитите кокали за 30 минути във фурна. Ако желаете да добавите и зеленчуци към бульона отново препоръчваме предварително запичане – за да постигнете този така характерен аромат.
  4. Използвайте достатъчно голям съд – В недостатъчно голям съд желирането ще е трудно.
  5. Инструкции за приготвяне- Залейте кокалите в съотношение 4 л вода към 1 кг кокали, добавете няколко капки оцет. След като водата заври отпенете и намалете котлона на най-ниска степен. Оставете да къкри между 24 и 72 часа. Когато костите се варят достатъчно дълго, те започват да се разпадат и освобождават хранителни вещества и протеини, калциев фосфат и колаген в много по-големи количества, отколкото тези в бързите бульони. След като бульона е готов – изчакайте да истине и след това го прецедете. Мазнината, която остава при изцеждането можете да съхраните и да използвате за готвене. Запечатайте в буркани и съхранявайте в хладилник до 4 месеца.

ДИЕТА С КОСТЕН БУЛЬОН

Много знаменитости, сред които Гуинет Полтроу и Салма Хайек, издадоха тайната на красотата си – костен бульон. Благодарение на него те се радват на красива кожа и се борят с омразните на всички жени бръчки.  Оказва се обаче, че освен ценен на полезни вещества, бульонът от животински кости може да подпомогне отслабването. Диетоложката д-р Килиън Петручи обещава загуба до 7 кг за 3 седмици и по-заличени бръчки на хората, спазващи диета на базата на бульон.

Диетата на д-р Петручи: В два дни от седмицата консумирате почти само костен бульон, а през останалите дни – само месо, риба, яйца, плодове и зеленчуци. Обръщате гръб на млякото и млечните продукти, зърнените храни, соята и захарта. Петручи твърди, че можете да отслабнете с до 7 килограма за 21 дни. Освен това ще подобрите имунната си система, а кожата ви ще стане по-гладка.

КУПИ КОСТЕН БУЛЬОН ОТ БРЕДАС
0885 434 003

Please enter your email address to receive your cart as a PDF.