Свържете се с нас
Последвайте ни

Blog

pure nutrition
Полезни

Каква е тайната на българското дълголетие?

Оказва се, че в Родопите има най-висок процент на столетници в световен мащаб. Според неофициални оценки, процентът на дълголетниците е по-висок дори от този в страни като Япония. На какво се дължи този феномен? Любопитен факт е, че повечето български столетници живеят в провинцията или в по-малки населени места. Спокойният живот, чистият въздух и екологичната храна допринасят значително за това. Хората сами отглеждат животни, заленчуци и плодове. Хранят се само с най-хубавата храна – тази домашната, чистата… с този невероятен вкус…

♥ Много от жителите в южната част на България живеят до дълбока старост. Но каква е тайната на тяхното дълголетие? Тя започва с киселото мляко.  Включването на българско кисело мляко ежедневно в храната води до намаляване риска от остеопороза, особено при хората, които не могат да смилат лактозата в млякото. Калцият в българското кисело мляко играе съществена роля и при предпазването на организма от чревни заболявания. Той създава среда за развитие на полезната микрофлора и подтиска развитието на патогенната, затова му действие спомага и специфичната микрофлора на българско кисело мляко от L. bulgaricus и S. thermophilus. Приемането ежедневно на кисело мляко с храната води до значително подобряване на съдържание на калций в организма.

Има достатъчно сведения за да се приеме факта , че киселото мляко е произлезло по българските земи. Още Херодот е написал, че „ овчето кисело мляко е дар от траките”. Селекционирането на специфичната микрофлора за подквасването му е протичала в продължение на векове. През 6-7 в от новата ера прабългарите започват да се установяват по съвременната територия на България, населявани от древните траки, а по късно и от славяни. След създаването на българската държава заедно със славяните и траките стават част от българския етнос и приемат част от техния опит и умения и обратното.

Към средата на 7 век българите вече трайно се заселили на левия бряг на река Дунав,близо до Черно море, като на изток са станали съседи на славяните. При своите нападения те отвличали големи стада коне и овци. От овчето мляко започнали да приготвят “кумис”, както от кобилешкото. След като преминали Дунав и се заселили на десния му бряг в Мизийската равнина, прабългарите заживели “заседнал”живот. Поради съюзът им със славянските племена те се научили и развили уменията си в земеделието и скотовъдството. Най-многобройни от домашните животни са били овцете и конете.

Овчето мляко е в пъти по-хранително и логично заместило кобилешкото мляко. То е било използвано и квасено както кобилешкото мляко за получаване на кумис. Но тъй като то е било много по-богато на белтъчини и мазнини от кобилешкото, при заквасването му със стар кумис, се е получавала гъста еднообразна млечна маса, която започват да наричат „кисело мляко”.

Българското кисело мляко е патентован национален продукт. Извън България то е известно под наименованието йогурт. Според новия стандарт на Еврокомисията йгуртът трябва да съдържа живи бактерии Lb. Bulgaricum и Str. Thermophilus.Трябва да бъдем внимателни при избора си на кисело мляко и да знаем, че не всички от предлаганите на пазара продукти са натурални. Много производители, пастьоризират киселото мляко с цел удължаване на неговата трайност и променят закваските, което отдалечава продукта от вкуса и полезните свойства на българското кисело мляко.

pasishtni_agneta
Родопите са най-екологично чистият район на България. Въздухът там е най-свеж, богат на кислород, а пресните животински продукти и живописни гледки правят посетителите ревностни почитатели на това място, лишено от шума и суетата на градския живот. Именно там избрахме да е едната ферма на Бредас.

За съжаление, от годините на индустриалната революция насам навлиза и индустриалното отглеждане на животни. Казваме „за съжаление“, защото вместо да доведе до подобрение в качеството на месото и опазване на околната среда, индустриалното животновъдство води до точно обратното.

Ние сме решили да тръгнем по друг път и да извадим от прахоляка една позабравена традиция. Традиция, която повелява животните да живеят свободно, сред естествени пасища, без стрес и без напрежение. Да се хранят на паша, да пият от планински ручеи и да се радват на чист въздух. Защото те го заслужават, защото нас ни е грижа какво слагаме на трапезата и защото цялата тази идея е в синхрон с природата. Крайният продукт е чисто месо с неповторим вкус – вкусът на „BREDAS“.

♥ Добра новина за всички нас – любителите на сиренето – качественото, истинско българско сирене удължава живота! Според редица проучвания сиренето съдържа специално вещество, което принадлежи към групата на полиамините и значително намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, предразполага към по-бавно стареене или с други думи – удължава живота. Но това се отнася само за истинските качествени сирена, така че Ви съветваме да правите правилните избори когато става въпрос за здравето ни и това на нашите семейства.

♥ Ползите от консумацията на краве масло за човешкия организъм са огромни. В началото на миналия век сърдечните заболявания и болести са били рядкост. Около 60-те години обаче множество смъртни случаи се дължат точно на болести от такъв тип. Забелязва се, че консумацията на краве масло в този период значително е намаляла. Годишният прием на масло за 1 година на средностатистичения гражданин е намалял приблизително 5 пъти. Може би една от най-важните причини за това са погрешни твърдения за вредното въздействие на наситените мазнини, каквито се съдържат в маслото, върху сърдечно-съдовата система.Впоследствие са проведени редица изследвания, които опровергават тези разбирания. Въпреки това идеята за консумиране на минимално количество мазнини с храната остава. Производителите на заместители, например маргарин, уверяват хората, че техните продукти са по-здравословни, но никой не се запитва къде е научното доказателство за това. Истинското чисто краве масло е доказано полезно и дори препоръчително за редовна употреба, разбира се , в умерени количества както е и с всяко едно нещо.

Млечните  продукти Бредас са от животни отгледани в планинските пасища на Родопите по изцяло екологично чист начин на животновъдство. Крайният резултат са продукти с чудесни вкусови качества

МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ БРЕДАС

тел: 0885 434 003

Please enter your email address to receive your cart as a PDF.