Свържете се с нас
Последвайте ни

Blog

pure nutrition
Пасищно животновъдство
Говеда от пасищно отглеждане

Пасищно отглеждане – предимства на месото от пасищно отглеждани животни

Когато повечето хората чуят за пасищно отглеждане на животни, те правят аналогия с животни, които се хранят със зърно. Прави ли са? Отговорът е – не.

Начинът по който се хранят животните има огромен ефект върху съдържанието на протеини в месото им. Не е важно само какво ядем ние. От голямо значение е и какво яде нашата храна.

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ЖИВОТНИТЕ, КОИТО СЕ ОТГЛЕЖДАТ ПАСИЩНО И ТЕЗИ, ХРАНЕНИ СЪС ЗЪРНО?

Да вземем за пример говедата. Повечето животни започват живота си по един и същи начин. Малките се раждат през пролетта, сучат мляко от майките си и се разхождат свободно, пасат трева и други растения, които намерят в заобикалящата ги среда. Това продължава от 6 до 12 месеца. След това масово биват премествани в специални помещения за захранване. Там започват да бъдат хранени обилно с храни на зърнена основа, обикновено направени със соя и царевица. Масово на животните в тези ферми биват давани допълнително добавки и хормони за бърз растеж едновременно с антибиотици, за да преживяват лошите условия на живот в тези помещения. Там биват държани няколко месеца и след това отиват към кланицата. За сравнение животните, които биват отглеждани пасищно, прекарват целия си живот в среда близка до ествествената им, хранят се само с трева и се радват на свеж въздух. Така се гарантира чисто и вкусно месо, получено по един изцяло природосъобразен начин.

РАЗЛИКИТЕ В СЪДЪРЖАНИЕТО НА МАЗНИНИ

“Ти си това което ядеш” важи  със същата сила и за животните, които се отглеждат за производство на месо. В зависимост от това с какво биват хранени се изменя и съдържанието на протеини и мазнини в месото им. Месото на животните от ферми за пасищно отглеждане съдържа по-малко мазнини в сравнение с това на тези хранени с зърно. Или по – конктретно съдържанието на мазнини е с ⅓ по-малко. В действителност това означава, че говеждото месо от пасищно отглеждани говеда съдържа същото количество мазни като пилешки гърди без кожа. Изследвания показват, че редовния прием на екологично чисто месо понижава нивата на “лошия” холестерол в човешкия организъм. Именно заради по-малкото количество на мазнини, това означава и по-малко съдържание на калории. Например пържола от 180гр от пасищно отглеждани животни има с 100 калории по-малко. Това означава, че средно на година ако приемате по 30 кг. месо, преминаването към месо от пасищно отглеждани животни ще ви спести 17,773 калории на година. Само с тази стъпка към по-здравословното хранене можета да отслабнете с 3 кг. За една година без да правите други промени в диетата си.

ОМЕГА 3 МАСТНИ КИСЕЛИНИ

Месото от пасищно отглеждани животни има от 2 до 4 пъти повече съдържание на омега-3 мастни киселини. Тези мазнини са известни още с името “добри мазнини”,защото играят важна роля във всяка клетка и система в нашето тяло. От всички известни мазнини те са “най-приятелски” настроени към сърцето. Хората, които приемат храни богати на Омега 3 е по-малко вероятно да имат високо кръвно налягане. Невероятно, но ако увеличите приема си на Омега 3 има 50% по-малък шанс да получите инфаркт. Освен за сърцето те са важни и за мозъкът ни. Хората, в чиято дието има наличие на храни богати на омега 3 е по-малко вероятно да страдат от депресия, шизофрения, хиперактивност и от алцхаймер. Смята се, че приема на Омега 3 киселини намалява риска от рак.

ВИТАМИН E

Месото от животни от ферми за пасищно отглеждане е богато и на Витамин Е (4 пъти по-високо съдържание). Витамин Е има много ползи за човека – намалява риска от заболявания на сърцето и рак. Тъй като е антиоксидант се смята, че допринася и за борбата с остаряването.

Топ 10 на предимствата на пасищно отглеждани животни

  1. Ниско съдържание на мазнини
  2. Високо съдържание на бета каротин
  3. Високо съдържание на витамин Е
  4. Високо съдържание на витамин B
  5. По-високо съдържание на калций и магнезий
  6. По-високо съдържание омега 3
  7. По-здравословно съотношение на омега 6 към омега 3 мазнини
  8. По-високо съдържание на CLA, за които е известно, че се борят с рака.
  9. По-високо съдържание на ваценнова киселина
  10. По-малко съдържание на наситени на мазнини

БРЕДАС – ПАСИЩНО ОТГЛЕЖДАНЕ

Отглеждани свободно в естествената им среда, във високопланинските пасища на Рила и Родопите, нашите животни живеят без стрес и се хранят сред най-тучните ливади, пият изворна вода, и се радват на свежия планински въздух. Така ние гарантираме чисто и вкусно месо, получено по изцяло природосъобразен начин. Крайният продукт е чисто месо с неповторим вкус – вкусът на “BREDAS”.

Please enter your email address to receive your cart as a PDF.