Перфектният телешки бургер – Juicy Lucy Burger
Запознайте се с изкушението Juicy Lucy – с кашкавал в кюфтето на бургера, а не върху него!
Има ли сезон който да не е подходящ за бургери??? Вадете скарите и тиганите! Ако сте фенове на домашно приготвените бургери, Juicy Lucy е задължително попълнение към “репертоара” Ви. Каква е историята му? Според източници Juicy Lucy е изобретен в Минеаполис през 50-те години на миналия век в два различни бара независими един от друг. От тогава има съперничество между тях за това кой е първоизточника на Juicy Lucy, но независимо от това, и двете заведения правят бургер в който кашкавала е в кюфтето, а не отгоре. Кашкавала прави всичко още по-сочно (juicy) и от там идва и името – Juicy Lucy.
Как да го приготвим?
Бъдете внимателни, когато оформяте кюфтето, и не го мачкайте и удряйте в ръцете. Ако го правите, ще “преработите” месото и мускулните фибри ще се свържат (повярвайте ни, това не е нещо добро). Когато не мачкате твърде много месото, микроскопични пори ще останат между малките парченца телешко. Докато готвите кюфтето и мазнината се преработва, тя ще изпълни тези микроскопични празнини, правейки бургера много по-сочен.
- 300 гр. говежда кайма
- 300 гр. настърган чедър
- сол и прясно смлян черен пипер
- хлебчета за хамбургери
- кетчуп, майонеза и горчица, на вкус
- 1-2 листа от маруля, накъсани
- 1-2 резена домат
- кисели краставички – по желание
Загрейте фурната до 200 градуса.
Разделете говеждата кайма на около 1/3 и 2/3 порции. Оформете 2/3 порция във формата на бургер с вдлъбнатина в средата. Опитайте се да направите бургера малко по-голям от хлебчетата, тъй като той ще се свие по време на готвене. Сложете чедъра в центъра, покрийте с останалата порция говежда кайма и оформете във формата на кюфте. Подправете със сол и черен пипер.
Загрейте тиган на средна температура и добавете малко масло. Когато е нагорощен тигана, добавете бургера и го запържете за 3-4 минути от всяка страна, докато се препече и се появи коричка. Махнете бургера от тигана и поставете в предварително загрятата фурна, докато препичате хлебчетата за хамбургерите
Леко препечете хлебчето и добавете кетчуп, майонеза и горчица на вкус. Отгоре поставете кюфтето, марулята, доматите и горното хлебче. Насладете се на невероятния вкус веднага!