Свържете се с нас
Последвайте ни

Blog

pure nutrition
Пасищно животновъдство
готвене на пасищно месо

Как се готви пасищно месо?

Във нашия онлайн магазин за месо и млечни продукти ще намерите прясно пасищно говеждо месо от говеда, хранени с трева и отглеждани свободно в планинаските райони на Рила и Родопите. Животните прекарват живота си на пасища, създавайки “постно”, богато ароматизирано месо с естествена сочност. Пасищното говеждо месо отнема около 30% по-малко време за готвене от това от говеда хранени със зърно. Мазнината в говеждото месо, хранено със зърно и добавки, действа като изолация, така че е по-“прощаващо” за не толкова прецизното готвене; Ако не сте приготвяли пасищно говеждо месо, готварския термометър  ще ви помогне да усетите кога ястието Ви е готово.

ПРИГОТВЯНЕ НА СТЕКОВЕ 

Когато приготвяте стека на тиган, загрейте добре зехтин, за да получи добро запечатване на месото . В края на готвенето добавете бучка масло и обливайте месото. Гответе до пет градуса по-малко от желаната температура, след това свалете месото от огъня и оставете пържолата под свободен лист от фолио за пет минути (да почине). В асортимента на ферма БРЕДАС можете да откриете, голямо разнообразие от стекове: рибай стек, стек от вайсбрат, стек от шол, стек от контрафиле, т-боун стек и други.

БУРГЕРИ

Точно като за пържоли, намажете тавата, тигана или решетката на скарата с мазнина преди да приготвите пасищните бургери. За допълнителна сочност добавете съставки като нарязан лук или бекон.  В магазина ни можете да откриете телешки бургери Бредас от бълграско говедо – Телешко мляно месо от младо теле с 20 процента мазнина , овкусено със сол черен пипер, горчица и лук на гранули. Подправките са добавени в много малки количества с цел подчертаване на вкуса на чистото месо, което произвеждаме и предлагаме. Рецептата е за класически телешки бургер. Готовите формовани бургери се съхраняват и пакетират шокирани на минусова температура с цел да се избегне нарушаването на формата и целостта на продукта. За ценителите предлагаме и телешки бургери BLACK ANGUS.

ЗА ПЕЧЕНЕ ВЪВ ФУРНА

Изберете гърди, шол, плешка или контрафиле и печете на ниски градуси за продължително време. Печеното говеждо (ростбийф, ростбиф) толкова силно се е наложило като символ на семейния обяд през уикенда в западните култури, че в добрата стара Англия дори се нарича “неделно печено” (Sunday roast) – смятат за излишно уточнението какво месо е. Приготвянето му изисква време за печенето, а богатите му вкусове определено налагат известна празничност на ритуала по яденето му.

ВАРЕНЕ

За варенето на телешко месо се прилагат два начина – поставяне на месото в студена вода и варене при постоянно нагряване или поставяне на месото в кипяща вода и варене при умерено нагряване. Месото се вари на големи парчета. За да се подобри вкусът на вареното говеждо месо, в бульона се прибавят кореноплодни – моркови, целина, лук, стъбла от магданоз. Сол се слага в последните 10-15 минути, след като месото заври.

СЪВЕТИ И ТЪНКОСТИ ЗА КРЕХКО ГОВЕЖДО МЕСО

-Говеждото ще уври по-лесно ако добавите към водата супена лъжица оцет или лимонов сок
-Преди варене. Вечерта преди приготвянето натрийте парчето със сода и го оставете в хладилника до сутринта. Измийте обилно и сложете да се вари. Като кипне добавете 1 супена лъжица коняк за по-добър вкус
-Печеното говеждо става по-сочно, ако оставите месото да престои 2 часа във вода с оцет (1 чаена чаша оцет към 1 литър вода) или 1 час натъркано с горчица. Измива се и се поставя във фурната.
-Говеждите стекове/пържоли се начукват и се потапят в прясно мляко и се оставят в хладилника за 12 часа. Друг вариянт за марината- чаша вино, зърна черен пипер, моркови и целина на кубчета, ситно накълцан лук – месото да престои отново 12 часа.
-Ако панирате говеждото – пътрво го потопете в яйце и след това – в галета или брашно, Добре е яйцето да е разбито с газирана вода и една лъжичка олио.
-Говеждото месо трябва задължително да се маринова.
-Принципът е, че перфектната пържола е леко алангле в средата си и добре изпечена във външността, но крайният резултат е въпрос на вкус. За да остане сочно, а да не се сбръчка и да дразни с жилавостта и сухотата си, няма да сбъркате, ако полеете дъното на съда с бяло вино. В последствие при процеса на печене поливайте с малко вода или още по-добре – вода с изстискан в нея лимон и бяло вино. Никога не печете на много силен огън.
– Ако пържите говеждото месо, не забравяйте да го обръщате през няколко минути.
-При сервирането на току-що сготвеното говеждо или телешко месо, докато е още топло, сложете под и върху него по филийка масло, а след това и няколко капки лимон.
-За бульони се използват костите от говеждото месо, за задушаване – гърдите и плешката, за супа – джоланът. За печене са подходящи парчета от задните бутове.

Поради ред причини в България културата на консумация на телешко и говеждо месо е ниска и с това губим много. Телешкото и говеждото месо са перфектният избор за разнообразяване и експериментиране в кухнята, а крайният резултат от нашите усилия е един перфектен начин да зарадваме любимите хора с нещо вкусно, здравословно и засищащо.

 

КЪМ МАГАЗИНА

Please enter your email address to receive your cart as a PDF.