Рецепта за домашен пай с телешка кайма от Бредас, изпратена от г-жа Илияна Димитрова, която е използвала продукти от Бредас за направата на това кулинарно изкушение. Припомняме Ви, че всички които изпратят рецепти на email: hristina@bredas.bg или на лично съобщение във facebook страницата ни със следното съдържание: неодходими продукти, начин на приготвяне и снимка/снимки ще получат код за 5% отстъпка за пазаруване от www.bredas.bg
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 3 с.л. зехтин
- 1 кг. и 200 г. кайма от българско говедо
- 2 лука ситно нарязани
- 3 моркова, нарязани
- 3 стъбла от целина, нарязани
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 3 супени лъжици обикновено брашно
- 1 супена лъжица доматено пюре
- голяма чаша червено вино (по желание)
- 850 мл. говежди бульон
- 4 супени лъжици Worcestershire сос (може да се замени с нашия Унисос – за мариноване на месо и овкусяване на различни ястия)
- клончета машерка
- 2 дафинови листа
За пюрето от картофи върху пая
* За привържениците на разделното хранене картофеното пюре върху пая, може да се замени с пюре от (сварен) карфиол.
- 1.8 кг. картофи, нарязани
- 225 мл. мляко
- 25 г. масло
- 200 г. чедър, настърган
- прясно настъргано индийско орехче
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Загрейте 1 супена лъжица зехтин в голяма тенджера и запържете каймата до кафяво – може да се наложи да го направите на партиди. Оставете настрана. Сложете останалите 2 супени лъжици зехтин в тенджерата, добавете 2 ситно нарязани лука, 3 нарязани моркови и 3 нарязани пръчки от целина и гответе на ниска температура до омекване, около 20 минути. Добавете ситно нарязаните скилидки чесън, 3 супени лъжици обикновено брашно и 1 супена лъжица доматено пюре, увеличете топлината и гответе за няколко минути, след това върнете каймата в тенджерата. Добавете чашата червено вино (по желание), варете до сгъстяването му, преди да се добави бульони, соса Worcestershire, няколко клончета от мащерка и дафиновия лист.
Оставете да къкри и гответе без капак, в продължение на 45 минути. По това време сосът трябва да е гъст и да покрива месото. Проверете след около 30 минути – ако остане много течност, увеличете леко топлината, за да сгъстите малко соса. Подправете добре, след това извадете дафиновия лист и стръкчетата мащерка.
Междувременно направете пюрето. В голяма тенджера поставете обелените и нарязани картофи, в подсолена студена вода, варете докато омекнет. Източете добре, след това оставете да изсъхне за няколко минути. Разбъркайте добре с 225 мл мляко, 25 г масло и три четвърти от силното сирене чедър, след това подправете с прясно настъргано индийско орехче и малко сол и пипер.
Поставете сместта с каймата в голяма тава. Отгоре поставете пюрет. Поръсете с останалото сирене.
Загрейте фурната до 220C / 200C с вентилатор / газ 7 и гответе за 25-30 минути, или до златиста коричка.
Comments are closed.