Свържете се с нас
Последвайте ни

Blog

pure nutrition
Полезни
маринати за говеждо месо

Маринати за приготвяне на крехко говеждо месо

Освен, че е полезно, говеждото месо е и изключително вкусно. Има обаче тънкости при приготвянето му, които трябва да знаете, за да сътворите страхотни ястия. Най-качественото говеждо месо е от животни, които са отгледани на открито и които са хранени пасищно, както се отглеждат животните във фермите на Бредас.

телешки медальони от ферма Бредас

Българско говедо Медальони 1 кг

35,49 лв.
35,49 лв. /кг.

<div class="woocommerce-product-details__short-description"> <div class="woocommerce-product-details__sh

РАЗЛИКИ МЕЖДУ ТЕЛЕШКО И ГОВЕЖДО

Много често хората асоциират говеждото месо с нещо “старо” или “жилаво”, а други дори не правят разлика между двата термина. Да можем да разграничаваме двата вида месо е от изключително значение както за качеството на храната на нашата трапеза, така и за нашия джоб.

Телешкото е месо от телета или млади крави на възраст до 6-7 месеца, които не са от месодайни породи. В България е по познато под името млечно телешко, докато в англоезичните държави като “baby beef”. Колкото по-младо е животното, толкова по-светъл е цветът на месото, като също така уточняваме, че това не зависи в никакъв случай от пола или породата му

Говеждото месо е едно от основните меса използвани в американската кухня, а също така е основно месо в Европа, Северна и Южна Америка, Африка, Австралия и Азия. Самата дума “beef” е кулинарно понятие за месо от говеда на възраст от 18 до 24 месеца. В България според скалата S(EUROP) се разграничават две категории животни според възрастта – млади и стари говеда.

МАРИНАТИ ЗА ГОВЕЖДО МЕСО

Маринатата е способна да извиси и подчертае вкуса на почти всяко месо.С домашно приготвените маринати ще можете успешно да съхранявате месо в хладилника поне за три дни. Запомнете, че не трябва да използвате повторно маринатата. Важно е също така месото с маринатата да престои поне няколко часа в хладилника преди да започнете да го приготвяте на барбекюто.

-прясно и кисело мляко – Прясното и киселото мляко правят месото крехко, особено ако сте почитатели на изчистеното говеждо или телешко месо! Ако сте решили да приготвяте говежди стекове е добре да ги потопите в прясно мляко и да ги оставите да престоят 12 часа в хладилник.

-алкохол-  Ако към маринатата се прибави алкохол или киселина, се разграждат колагеновите връзки в месото и то става по-пръхкаво и сочно. Подходящо е добавянето на алкохол в маринатата при по-стегнати меса като дивеч, телешко, говеждо и свинско.

Колкото повече стои месото в маринатата, толкова повече се отразява това на вкуса му. В зависимост от това, какво е телешкото или говеждото месо, то може да се мариноват и в продължение на денонощие. Ако месото изисква повече време, за да се маринова, задължително трябва да остане в хладилник. Не забравяйте да затворите плътно съда. След мариноването трябва да обработите месото така, както бихте го направили, без да е мариновано. Разбира се, не е желателно да се вари. Имайте предвид, че маринованото месо достига готовност значително по-бързо. Времето му за приготвяне се намалява с 1/4.

СЪВЕТИ ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕХКО ГОВЕЖДО МЕСО

1. Говеждото месо трябва задължително да се маринова.
2.Принципът е, че перфектната пържола е леко алангле в средата си и добре изпечена във външността, но крайният резултат е въпрос на вкус. За да остане сочно, а да не се сбръчка и да дразни с жилавостта и сухотата си, няма да сбъркате, ако полеете дъното на съда с бяло вино. В последствие при процеса на печене поливайте с малко вода или още по-добре – вода с изстискан в нея лимон и бяло вино. Никога не печете на много силен огън.
4. Ако пържите говеждото месо, не забравяйте да го обръщате през няколко минути.
5.При сервирането на току-що сготвеното говеждо или телешко месо, докато е още топло, сложете под и върху него по филийка масло, а след това и няколко капки лимон.
6.За изпичането на парче говеждо с тежест около два килограма се изискват около два часа печене във фурната. За да се получи месото крехко, начукайте го с дървено чукче, посолете го, поръсете го с малко брашно, запържете (запечатайте) го до златисто от всички страни.
7.За бульони се използват костите от говеждото месо, за задушаване – гърдите и плешката, за супа – джоланът. За печене са подходящи парчета от задните бутове.

Поради ред причини в България културата на консумация на телешко и говеждо месо е ниска и с това губим много. Телешкото и говеждото месо са перфектният избор за разнообразяване и експериментиране в кухнята, а крайният резултат от нашите усилия е един перфектен начин да зарадваме любимите хора с нещо вкусно, здравословно и засищащо.

Please enter your email address to receive your cart as a PDF.