Свържете се с нас
Последвайте ни

Recipes

pure nutrition
Говеждо ястие с вино

Говеждо месо и вино – любов от пръв поглед

ГОВЕЖДО МЕСО И ВИНО – КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПОДХОДЯЩОТО ВИНО ЗА ВСЯКО ЯСТИЕ?

Изборът на правилното вино за говеждо ястие може би на пръв поглед изглежда трудна задача, но все пак има някои стъпки, които биха Ви улеснили. Може би сте чували, че червеното вино е най-добрият избор при сервиране на говеждо месо. Това е така, но при наличието на толкова голям избор от червени вина и различните начини за направата на сочно говеждо месо сигурно се питате кое ли е най-подходящото. В тази публикация ще Ви дадем някои насоки, които се надяваме да са Ви полезни.

ястие с говеждо месо и виноПовечето ястия приготвени с говеждо месо се поднасят с картофи или ориз, поради което доста малко говежди ястия може да се приемат за леки. От този факт произхожда разбирането, че най-подходящо за тях е червеното вино. Като основно правило за “сдвояване” може да приемем комбинирането на близки аромати. В най-общия случай силните аромати се комбинират със силни, киселите с кисели, сладките със сладки и т.н. За улеснение ще дадем малко примери от практиката:

  • Говеждо,което е приготвено на скара на дървени въглища ще има по-опушен вкус. Тук изберете червено вино с високо съдържание на танини. Танинът е дъбилно вещество. Той придава тръпчивия вкус и се намира в ципата на зърната и семките на гроздето.
  • Задушените гърди и ребра се приготвят по-бавно и развиват по-богат вкус. Тук ще се нуждаето от вино с по-дързък вкус, което да се конкурира с интензивността на ястието. Препоръчваме Ви да се доверите на плодово червено вино.
  • Ребрата се нуждаят от по-младо вино. В този случай е най-добре да изберете Мерло или Бордо, което не е дълго отлежало.
  • Сместта от смляно говеждо с нарязан лук, магданоз, градински чай и кетчуп винаги е приятна, особено в комбинация с картофено пюре и сос. В този случай не се колебайте да сервирате Каберне Совиньон или плодово Мерло.
  • Рецептите и видовете ястия се различават значително според страната им на произход. Като правило, изберете вино от региона, от който произхожда рецептата Ви за говеждо месо. Френско вино с френска храна, италианско вино с италианска храна и т.н.
  • Може би най-важното правило, което трябва да запомните относно виното и говеждото е, че най-доброто вино, което можете да сервирате с говеждо месо е това, което  Ви харесва. Всеки има собствени предпочитания и няма причина да пиете определена реколта или сорт вино с храната си, просто защото някой казва, че трябва.

Отначало тези принципи и правила може да Ви се струват прекалено неясни, противоречиви и трудни, но с времето и практиката ще успеете да разберете сами динамиката на взаимодействието между вкусовете и ароматите на виното и говеждото месо. Когато дойде този момент, можете да започнете да експериментирате. В крайна сметка правилата са създадени, за да се нарушават и всичко е въпрос на вкус. Някои ценители на месото предпочитат комбинация от сладко вино и пикантно говеждо, други пък обичатсмесването на коренно различни вкусове. Крайният избор и резултат са въпрос на Вашето лично предпочитание. Експериментирайте и след като опитате различните комбинации, ще намерите тази, с която да се насладите на любимите си рецепти за говеждо месо.

Имате изпитани рецепти и идеи за комбиниране на говеждо месо и вино? Може би сте открили първата перфектна комбинация от говеждо месо с бяло вино? Ще се радваме да споделите Вашия кулинарен опит в комбинирането на говеждо месо и вино в коментарите!

Level :
Easy

Comments are closed.

Категории рецепти
Последни рецепти
гювеч с телешко
27 ноември, 2022

Please enter your email address to receive your cart as a PDF.