Blog

НачалоПолезниКраве масло – ползи за здравето ни
ползите от краве масло за човешкото здраве

Краве масло – ползи за здравето ни

КРАВЕ МАСЛО – ПРОИЗХОД И  ХРАНИТЕЛЕН СЪСТАВ

Произходът на кравето масло може да се проследи още от древността, когато хората  започнали да опитомяват животните. Първите писмени доказателства за производство и използване на масло са открити на варовикова плоча, оценена на възраст около 45 века.

Най-разпространената форма на маслото се прави от краве мляко, но маслото може също така да бъде направено от млякото на други бозайници като например овце, кози, якове или биволи. Използва се много в индийската кухня, където носи наименованието “гхи”.

Крaвe мacлo мoжe дa cе нaричa caмo тoзи пpoдyкт, кoйтo e пoлyчeн oт пpяcнa или фермeнтиpaлa cмeтaнa и пpитeжaвaщ мacлeност нe пo-мaллка от 82.5%. Mлeчнитe мaзнини пpитeжaвaт цeнни биoлoгически и вкyсови кaчествa. Te включвaт в cъcтaвa cи бaлaнcиpaн кoмплeкc мacтни киселини, cъдъpжaщи знaчитeлнo кoличествo фоcфaтиди, и мacтноразтвopими витaмини, имaт ниcкa тeмпература нa тoпeнe /32-35 гpaдура пo Цeлзий/ и нa втвъpдявaнe /15-24 гpaдуса пo Цeлзий/, a и леснo и пoчти нaпълнo /90-95%/ се усвoявaт oт opгaнизмa.

Витамини, които се съдържат в 100гр. краве масло:

 

Бетаин 0.30 мг
Витамин А 2,499.00 IU
Витамин В1 (Тиамин) 0.01 мг
Витамин B2 (Рибофлавин) 0.03 мг
Витамин B3 (Ниацин) 0.04 мг
Витамин B4 (Холин) 18.80 мг
Витамин B5 (Пантотенова киселина) 0.11 мг
Витамин B6 (Пиридоксин) 0.00 мг
Витамин B9 (Фолиева киселина) 0.00 мкг
Витамин B12 (Кобалкамин) 0.17 мкг
Витамин D 60.00 IU
Виртамин Е 2.32 мг
Витамин К1 7.00мкг
Витамин C 0.00мг.

 

ТЪРГОВСКИ НАИМЕНОВАНИЯ НА МАСЛОТО В БЪЛГАРИЯ

Според българското законодателство има следните търговски наименования на маслото:

 • Масло – продукт със съдържание на млечна мазнина не по-малко от 80%, но по-малко от 90%, с максимално съдържание на вода 16% и максимално съдържание на сухия безмаслен остатък от млечен произход 2%.
 • 3/4 масло – продукт със съдържание на млечна мазнина не по-малко от 60%, но не повече от 62%
 • 1/2 масло – продукт със съдържание на млечна мазнина не по-малко от 39%, но не повече от 41%.
 • X % млечна паста за намазване – продукт със следното съдържание на млечна мазнина:
– по-малко от 39%;
– повече от 41%, но по-малко от 60%;
– повече от 62%, но по-малко от 80%.

ЗАЩО ТРЯБВА ДА ЯДЕМ КРАВЕ МАСЛО?

Гoдини нapeд мacлoтo бe oтдeлянo нacтpaни в пoлзa нa маргаринаинa и други мaзнини и cъщo така бe oбвинявaнo, чe пpичинявa бoлести нa cъpцeтo. Xиляди гoдини преди тeзи oбвинeния, мacлoтo e изпoлзвaнo в диeтaтa нa мнoгo нaроди, бeз дa имa и нaй-мaлко cъмнeниe зa пoдoбни вредни зa здpaвeтo eфекти. Подбрали сме Ви 5 причини, защо трябва да ядете краве масло:

 1. Маслото е богато на наситени мастни киселини. Ползата за човешкия организъм от тях е всеизвестна – предпазват от рак, стимулират имунната система и осигуряват постоянен и лесен източник на енергия.,
 2. Маслото има свойството да защитава от артрит, катаракта и втвърдяване на артериите.
 3. Маслото съдържа също и витамин К, който има значение за производството на червени кръвни телца. Има и компоненти на витамин Е, които подпомагат успешното усвояване на витамините А и С. Те подобряват състоянието на кожата, участват също в продукцията и функционирането на червените кръвни телца.
 4. Естественият вкус и аромат на маслото трудно могат да бъдат наподобени, тъй както и уханието на прясно издоено мляко.
 5. Маслото е добър източник на йод, който се усвоява лесно и е необходим за правилно функциониране на щитовидната жлеза.

КРАВЕ МАСЛО ДИРЕКТНО ОТ ФЕРМИТЕ НА БРЕДАС

 

Чисто краве масло от животни отглеждани изцяло пасищно в полите на Рила и Родопите. Маслото се използва за намазване или като подправка, както и в готвенето – за печене, приготвяне на сосове или пържене. Поради множеството приложения, маслото се консумира ежедневно в много части на света. Маслото се състои от млечни мазнини, оградени с малки капки, съставени най-вече от вода и млечни протеини. При охлаждане маслото се втвърдява, а при стайна температура се размеква до консистенция, удобна за намазване. Маслото се стопява до рядка течност при температура 32–35 °C. Цветът на маслото е най-често бледожълт, но може да варира от яркожълт до почти бял.

Нашите животни се отглеждат почти целогодишно на свободна паша, като така си набавят всички необходими хранителни вещества. Нашата философия е пасищното отглеждане на животни като изцяло природосъобразен и екологично чист начин на животновъдство. Животните ни живеят в естествената си среда и се хранят с планинска паша.
Свободното отглеждане е причина животните да са постоянно в движение за да търсят храна, което пък е предпоставка, дори добре охранените овце да са замускулени, но не и затлъстели. Естествено завишеният им имунитет ги предпазва от болести, обикновено съпътстващи овцете, отглеждани на закрито. Това са причините, на които се дължи и качеството на продуктите.


 

1 Comment

 • 3 октомври, 2018
  reply
  Супер

  Полезна и интересна статия!

POST A COMMENT

🛒
Няма продукти в количката!
0
Ако направите поръчка СЕГА, ще получите продуктите си на 13-ТИ МАЙ!!!!(ЧЕТВЪРТЪК)