Blog

НачалоПолезниКак да разпознаем истинското сирене?
истинско сирене

Как да разпознаем истинското сирене?

СИРЕНЕТО В БЪЛГАРИЯ

Ежегодно българинът консумира по 58 хиляди тона сирене, 34 хиляди тона кашкавал и 19 хиляди тона имитиращи продукти. Средно на човек това прави около 9 кг. сирене, 5 кг. кашкавал и 2.7 кг. имитиращи продукти. В България основните асортименти сирене са бялото саламурено сирене и кашкавалът. След края на Втората световна война постепенно българските млекокомбинати започват да налагат и нови продукти.

Бялото саламурено сирене е най-масово консумираният вид сирене в България. През изминалия 20ти век то стана известен и търсен продукт на петте континента с това наименование, което е съставено от три думи в несъответсвие с правилата на Международната асоциация по млекопреработване.  В света се произвеждат няколко хиляди вида сирене, наименованието на които се състои само от една дума. Изключение правят “Синьо сирене” и “Бяло саламурено сирене”. Последното е най-дълго и трудно за произнасяне. Разновидности много близки по технология на бялото саламурено сирене са “Брынза” и “Фета”. Те също се съхраняват в саламура, но са с кратки и лесни за запамeтяване наименования.

До 1989 г. основният дял от износа на българско сирене е насочен към бившия СССР и арабските страни. След промените в страната поголовието от млечни животни прогресивно спада. Успоредно с това спада и производството на млечни продукти. Производителите променят и стандартните технологии на производство на сирене и кашкавал като основно се съкращава периодът на зреене. Влагат се и сухо мляко и растителни маснини с цел производство на евтин продукт. Макар и сравнително малък производител България изнася сирене като през 2006 г. износът е бил близо осем пъти по-голям от вноса (в американски долари)

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ ИСТИНСКОТО СИРЕНЕ?

Как да различим лесно фалшивото сирене от истинското? Не сме ли си задавали всички този въпрос, когато сме пред избора какво сирене да купим?

Донякъде биха могли да ви помогнат съставките, изписани на етикета, но само донякъде. Според редица проучвания, всяко 6то сирене в България е “имитиращ продукт”.

 1. Разликата с имитиращия продукт на първо място е цената – евтиното сирене не е произведено по Българският държавен стандарт. Имайте впредвид, че за да се направи 1кг. хубаво истинско сирене са необходими между 5 и 9 литра мляко.
 2. Обикновено сиренето с растителни мазнини се предлага на бучки, чиито ръбове са доста отсечени и заострени, докато при истинското сирене ръбовете да заоблени.
 3. Друг начин да се уверите дали сиренето, което сте закупили е само от мляко или в него има и други неща, е да го накиснете в обикноване вода. След няколко дни истинското сирене ще бъде обезсолено, но сравнително добро състояние, докато сиренето с растителни мазнини буквално ще се е разтворило пред очите ви.

КЛАСИФИКАЦИЯ НА СИРЕНАТА 

 • Според вида на млякото
  -Овче
  -Краве
  -Биволско
  -Козе
  -Смес
 • Според маслеността в сухото вещество
  -Пълномаслено – 46 – 50%
  -Полумаслено – 25 – 45%
  -Обезмаслено – 10 – 20%
 • Според степента на пресуване на сиренината. Използват се тежести или преси за изцеждане на коагулума. При някои от сирената се прилага и самопресуване.
  -Твърди сирена
  -Полутвърди сирена
 • Други
  -Пастьоризирани (топени) сирена – всички съставки се загряват до 90 – 95°C за 5 – 10 минути
  -Чедеризирани сирена – сиренината се подгрява до 38 – 40°C. След отделянето на суроватката се подлага на млечнокисела ферментация.
  -Сирена с плесени – в процеса на зреене се добавя култура от плесени.
  -Саламурени сирена – зреенето и съхранението се осъществява в саламура.

 

 

No Comments

POST A COMMENT

Shopping cart
There are no products in the cart!
0