Blog

НачалоПолезниБългария: Страната, която даде на света киселото мляко
българско кисело мляко

България: Страната, която даде на света киселото мляко

БЪЛГАРСКО КИСЕЛО МЛЯКО

В България киселото мляко е навсякъде около нас. Ще го намерите върху мусаката, по витрините на супермаркетите, в ресторантите, сладкарниците. То е основна съставка на традиционни български ястия като таратора и снежанката. То влиза в състава на рецепти за супи, салати, десерти, гарнитури и т.н. Истинското българско кисело мляко се произвежда под задължителното въздействие на 2 бактерии – lactobacillus bulgaricus (Лактобацилус булгарикус) и streptococcus thermophilus (Стрептококус термофилус). Първата бактерия е кисела, а втората сладка. Киселата вирее и се възпроизвежда само по българските географски ширини, това я прави един от националните ни символи и причина за невероятното качество на киселото мляко. Произхода на тези две бактерии е растителен. Смята се, че вследствие на установен контакт с животните по време на паша, бактериите са полепнали по вимето на животното и при доене са попаднали в прясното мляко. Така става възможно производството на кисело мляко.

ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРСКОТО КИСЕЛО МЛЯКО

За произхода на българското кисело мляко няма много писмени документи, но наличните макар и оскъдни, дават основание да се приеме, че то е продукт, различен от съществуващите видове кисели млека в различните части на земята. Но какво отличава България от другите страни и на какво се дължи фактът, че само тук, в тази малка страна на Балканския полуостров, се получава най-вкусното кисело мляко в света?
Причината се крие в малка бактерия, позната с различни имена, но най-често наричана лактобацилус булгарикус. Тя причинява ферментацията на млякото и превъзходния му вкус. Нейн откривател е забележителният български бактериолог и доктор Стамен Григоров.

След като завършва гимназия, Григоров продължава следването си по медицина в Женева, където се сближава с известния бактериолог проф. Масол.Професорът е впечатлен от младия българин и го допуска близо до себе си, като дори го назначава за свой асистент. За Григоров това е голям шанс, тъй като му дава достъп до лабораторията на професора, която е една от най-добре оборудваните за времето си. И стига до голямото откритие! По това време – около началото на ХХ век, целта на Стамен Григоров е да разбере кой микроорганизъм причинява ферментацията на млякото. По същото време по инициатива на Пастьоровия институт в Париж, чийто директор е емигриралият от Русия бактериолог Иля Илич Мечников, е извършена анкета в света за броя на столетниците и техния дял в населението на всяка страна. Изненадващо за всички се оказва, че най-много столетници има в България. По пътя на логиката Мечников стига до извода, че причината за дълголетието се крие в ежедневната консумация на българското кисело мляко. Това повдига въпроса как може да се прави кисело мляко извън България. Точно тогава Мечников получава писмо от Женева, от своя колега проф. Масол, от което научава, че младият български асистент на Масол е разгадал тайната и е изолирал пръчковидна бактерия, която причинява прокисването на млякото и неговия специфичен вкус. Мечников кани младия учен в Париж, където пред най-влиятелната научна общност да изложи своето откритие. Григоров изнася своя доклад и предизвиква аплодисментите на учените. Скоро неговото име се появява в редица научни списания и е добавено към името на бактерията – „Lactobacillus delbureckii subsp. bulgaricus Grigoroff 1905

 

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА БЪЛГАРСКОТО КИСЕЛО МЛЯКО

 • В родното село на Стамен Григоров (село Студен извор)  днес има музей, посветен на киселото мляко.
 • Според една от теориите киселото мляко води началото си от прокисналото мляко или т.нар. „прокиш”, който траките консумирали. Те забелязали, че прокисналото мляко се запазва по-продължително от прясното и като прибавили прокиснало мляко в прясното получили квасено мляко, известно под името „прокиш”.
 • Българското кисело мляко е по-популярно и с повече продажби от Coca Cola в Япония. Всеки втори японец асоциира родината ни именно с киселото мляко, а всяка сутрин повече от половината японски домакинства закусват българско кисело мляко. Киселото мляко в Япония се прави с оригинални български закваски.
 • Българското кисело мляко прави първата си поява в Западна Европа като лекарство. Френският крал Франсоа І (1515-1547) страдал от неизлечима болест на стомаха. Вълшебното средство, което излекувало краля, било овчето кисело мляко. Тъй като българското кисело мляко бързо се вкиселява, не можело да издържи дългия път, затова лекарят довел със себе си и стадо овце. За кратко време приемът на киселото мляко става много известен във френския кралски двор.
 • Cлeд oткритиeтo мy нa „лактoбaцилус бyлгарикус”, Стамен Григоров пoлyчaвa мнoгo предлoжeния. Heгoвият професор в Жeнeвa Леон Масол гo поканил дa oглaви катeдpaтa пo бактериoлoгия, a пo-къcнo мy предлaгaт и дa oглaви филиaл нa Инcтитyтa „Πacтьop” в Бpaзилия. Mлaдият българин oбaчe предпoчитa дa се зaвъpнe и дa paбoти в родинaтa cи, къдeтo oглaвявa бoлницaтa в родния cи гpaд Трън. Катo военeн лекар Гpигоров yчacтвa във Bтораaтa бaлканска вoйнa и в Πъpвaтa cвeтoвнa вoйнa. Haгpaдeн e c opдeн „Зa храброст” и злaтeн мeдaл „Червен кръст”.

1 Comment

 • 20 септември, 2018
  reply
  СуперМ

  Малко хора обаче го знаят това на запад!

POST A COMMENT

Shopping cart
There are no products in the cart!
0